Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan protein deposu yumurtayı tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Yumurtanın nasıl kolay soyulacağından kokmaması için dikkat edilecek püf noktaları haberimizde. Şimdi gelin birlikte yumurtanın püf noktalarını öğrenelim.
Yumurtayı kırdığınızda kabuk parçaları içerisine düştü ve siz de bunları temizlemekte zorluk mu çekiyorsunuz? Hiç üzülmeyin, büyük parçaları kaşık kullanarak toplayabilirsiniz. Ancak yumurtanın kabuğu kirli ve içiyle temas etmesin istiyorsanız parmağınızı ıslattıktan sonra ucuyla kabukları toplayabilirsiniz.
Yumurtayı haşladıktan sonra kolay bir şekilde soymak mı istiyorsunuz? O zaman haşlama suyuna bir tutam karbonat veya 1 tatlı kaşığı sirke ekleyin. Haşladıktan sonra kolayca soyulduğunu göreceksiniz. Veyahut yumurtanın sivri olmayan ucuna iğneyle bir delik açın. Birden fazla yumurtayı aynı anda soymak istiyorsanız kavanozun içerisine biraz su koyduktan sonra yumurtaları içerisine atıp çalkalayın. Kabukların kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için su dolu kavanoza koyup çalkalayın. Yumurtalar, birkaç dakikada kabuklarından ayrılmış hale gelecektir.
Çok sayıda yumurta haşlayacaksanız alternatif bir haşlama yöntemine ne dersiniz? Yumurtalarımızı ıslak bir havlunun üzerinde fırın tepsisine koyun. Daha sonra fırınınızı düşük sıcaklığa alın. Yumurtaların bulunduğu tepsiyi fırına atarak düşük sıcaklıkta yaklaşık yarım saat pişirin. Yumurtaların haşlandığını göreceksiniz.
Yumurtayı seviyorsunuz ancak kokusuna dayanamıyor musunuz?. O halde bu yöntem tam da size göre. Şunu aklınızdan çıkarmayın; sıcak, yumurtanın kokusunu artırır. Onun için yumurtayı sıcak suda haşlamaktansa soğuk suya koyup ocağa koyun. Su yavaş yavaş ısındığı için yumurtanız daha az kokar. Aynı şekilde bulaşıklarınızdaki yumurta kokusunu da soğuk su ile yıkayarak çıkarabilirsiniz. Bulaşıklarımız ve bulaşık makinanıza sinmiş yumurta kokusunu da limon ve sirke ile ortadan kaldırabilirsiniz.
Yumurta pişirirken fazla bulaşık çıksın istemiyorsanız mutfak poşetleri tam size göre. Yumurtayı poşete kırıp hem poşet yumurta pişirebilir hem de diğer malzemelerle karıştırarak omlet harcı hazırlayabilirsiniz. Böylece hem yumurtanız kolay bir şekilde pişecek hem de bulaşık çıkmayacak.
Yumurtanın sarısını beyazından ayırmakta zorlanıyorsanız pet şişe kullanabilirsiniz. Pet şişenin ağzıyla yumurtanın sarısını vakumlayın, sarı ile beyazın kolayca ayrıştığını göreceksiniz.
Yumurtanın istediğiniz kıvamda olmasını istiyorsunuz ama ne kadar dakika pişireceğinizi bilmiyor musunuz. O zaman söyleyelim; rafadan yumurta için 3, katı yumurta için ise 15 dakika haşlamanız yeterli. Ama bu süreyi uzatırsanız hem yumurtanız yeşermeye başlar hem de vitamin ve minerallerini kaybeder. Ayrıca yumurtanın kıvamları hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Sahanda yumurta pişirmek istiyorsunuz ama nasıl daha güzel olacağını bilmiyor musunuz? O zaman öncelikle tavayı ısıtmaya başlayın. Ardından sıvı yağı tavada kızdırdıktan sonra yumurtayı kırın. Beyazı pişmeden tuz ve karabiberi ekleyip 2 dakika kadar pişmesini bekleyin. Yumurtanızın kenarları kızarmaya başladığı zaman bir spatula yardımıyla tabağa alarak servis edebilirsiniz.
Çırpılmış yumurtanızın mükemmel olmasını istiyorsanız süt ya da krema kullanabilirsiniz. İyi bir kıvam için yumurtanızı sertleşene kadar pişirmeyin. Pişmesine yakın ocaktan alın. Çünkü yumurta kendi sıcağıyla bir süre daha pişer.
Mükemmel bir omlet istiyorsanız hemen yumurtayı kırmayın. Öncelikle omlenize eklediğiniz malzemeleri ocakta pişirip ardından yumurtayı ekleyin. Böylece hem omletinizin sulanmasını önler hem de kıvamını kaybetmemesini sağlamış olursunuz.