Yumurda, içeriğindeki B vitamini ailesindeki esas besinlerden biri olan kaolin sayesinde pek çok açıdan enerji verir. Metabolizmada kaolin mevcuttur ve merkezi sinir sisteminin çalışmasına yardım eder.
Yumurta içeriğindeki A ve B12 vitamini, folik asit, demir ve çinko ile vücuttaki savaşçı hücrelerin (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dahil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır.
Yumurta, içeriğindeki lütein ve zeaksantin sayesinde katarakt riskinin azaltılmasında etki olur. Mükemmel bir A vitamini kaynağı olan yumurta düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketildiği zaman gözler için ciddi kazanımlar elde edilmesine vesile olur.
Yumurta, içeriğindeki kolin ile yeni beyin hücresi üretimine büyük etki yapıyor. Yumurtada bulunan aminoasitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek, zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek amacıyla nötotransmitter dengesini korumaya yardımcı olur. Bu nedenle yumurta beyin hücrelerinin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Böylece öğrenme ve hafıza gibi bilişsel fonksiyonları güçlendiriyor. Zihin gücünü artırmak için her sabah bir yumurta yenilmeli.
Birçok kaynakta yumurtanın kolesterol seviyesini yükselttiği söylense de yapılan araştırmalarda günlük birden fazla yumurta tüketmenin sanıldığı gibi kan yağlarını olumsuz etkilemediği ortaya çıktı. Aksine, yumurta tüketiminin kan yağlarında sağlıklı yaşam için gerekli değişimlere öncülük ettiği belirtiliyor.
Yumurta, birçok faydasının yanında kemik dostu bir besindir. İçeriğindeki A, D ve K vitamini ile vitamini ile kemik gelişimi ve büyümesine büyük katkı sağlarken, kemik erimesinin de önüne geçmektedir. İçeriğindeki protein ile kas kütlesi oluşturmanın ve kemik sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır.