Vücudumuzun kontrol mekanizması beynimizdir. Bütün hareket, tat alma ve algılama gibi etkinliklerin yapıldığı beynimizi iyi besleyerek daha verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Böylece doğru besinlerle güçlendirdiğimiz beynimiz ile hem odaklanma sorunları ortadan kalkar hem de beyin daha iyi çalışır. Aşağıdaki metinde ise beyne enerji sağlayan 9 besin var. Peki bu besinler neler gelin birlikte bakalım...
Beyin sağlığı ve performansını en fazla etkileyen yiyeceklerden biri Yaban Mersini’dir. İçerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunan yaban mersini, tüm besin maddelerinden daha fazla antosiyanin içerir. Antosiyanin, beyni strese karşı korur ve yaşlanmaya karşı destekler.
İçerisindeki antioksidan ise iltihaplanmayı azaltırken, beynin sağlıklı ve yüksek enerjili çalışmasını sağlar.
Son yapılan araştırmalar, düzenli olarak yaban mersini tüketmenin beyin sağlığının yanında hafıza dahil olmak üzere pek çok fonksiyonu desteklediğini ortaya koydu. Düşük kalori içeren yaban mersini, C ve K vitamini ile magnezyum açısından da zengindir.
Çocukların en sevmediği besinlerden biri olan brokoli, beyin sağlığı için önemli bir yiyecektir.
İçerisindeki sülforafan bileşiği, beyin hücrelerinin çoğalmasını sağlayarak beyinde yeni hücre oluşumunu destekler.
Brokoli ayrıca, beyin hücrelerini korumaya ve sağlığını desteklemeye yarayan K vitamini ve folat da içermektedir.
Özellikle çocukların çok sevdiği çikolata, beyin sağlığı için önemli bir besindir. Çikolatanın en önemli özelliği, endorfin adı verilen mutluluk kimyasallarını salgılamasıdır. İnsanların çikolata yerken mutlu olmasının nedeni budur. Beyindeki kan akışını hızlandıran çikolata, hafızayı güçlendirir. Dikkat ve odaklanmaya yardımcı olan çikolata, reaksiyon zamanını da geliştirir. Bitter çikolatanın içerisindeki yüksek miktarda magnezyum, insan beyninin sakinleşmesini ve rahatlamasını sağlar. Bütün bu faydalarının yanında, içerisindeki antioksidanlar, akai, yaban mersini, akai ve nardan fazladır.
Beyin dostu besinlerin başında ceviz gelmektedir. Cevizin görüntüsünün beyne benzemesi de bunu göstermektedir.
Ceviz içerisinde beyin için çok önemli bir omega 3 yağı olan DHA’dan yüksek miktarda bulunmaktadır.
İçerisindeki antioksidanlar, folat, magnezyum ve fosfor sayesinde iltihapları azaltmaya yardımcı olur.
Uyku düzenini sağlayan melatonin yönünden zengin olan ceviz, uyku kalitesini yükseltmeye, bozukluklarını gidermeye ve beynin performansını artırmaya yardımcı olur.
Son yıllarda en popular besinlerden biri haline gelen zerdeçal, içeriğindeki kurkumin ile dikkat çekmekte. Kurkumin; enfeksiyon giderici, antioksidan, virüs kırıcı, antibakteriyel, mantar önleyici ve kansere karşı koruyucu olmasıyla öne çıkar.
Ancak seratonin ve dopamin üretimini artırması ise en önemli faydasıdır. Bu iki bileşik beyindeki mutluluk, memnuniyet, motivasyon ve ödülle ilgili en önemli sinir taşıyıcılardır. En iyi doğal depresyon giderici maddelerden biri olan kurkuminin piyasadaki en güçlü antidepresanlar kadar kuvvetli olduğu kanıtlanmıştır.
Beyindeki kan akışını da yükselten kurkumin, sinapsların yapısal özellik ve işlevlerini uyarırken, DHA’nın sentezlenmesini sağlar ve iltihaplanmanın da önüne geçer.
Genelde çorba olarak tüketilen kemik suyu tek başına da tüketilebilir. Çünkü kemik suyu, sağlıklı ve uzun yaşamla ilişkili bir besindir.
Kemik suyunun içerisinde kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum yer alır.
Bağırsaklar insanın ikinci beyni olarak Kabul edilir. Araştırmalar bu iki organ arasında bir bağ olduğunu ortaya koymuştur. Bağırsaklar, beynin yüksek performans göstermesi için gereken besinlerin deposu görevini üstlenir. Bunun için sağlıklı bağırsak sistemi, beynin performansına da olumlu etki eder.
Kemik suyu içerisindeki besinler bağırsakların doğru ve sağlıklı çalışmasına etki eder. Dolayısıyla beynin de çalışmasını etkiler…
Protein deposu olarak bilinen Altaş Yumurta’nın beyin sağlığına olumlu etkisi de yapılan çalışmalarla ortaya çıkmaya başladı.
Özellikle Altaş Yumurta’nın sarısı kolin içerir ve kolin; beyindeki sinir taşıyıcılardan biri olan asetilkolin üretir. Asetilkolin ise ruh hali, hafıza, zekâ için önemli bir rol oynar.
İçeriğindeki kolin; beyin sisi, konsantrasyon bozukluğu ve yorgunluk için faydalı bir besindir.
Enerji iksiri olarak kabul edilen kahve, genellikle sabahları uyanmak için tercih edilen bir içecektir. Oysa kahve içilmesinin nedeni kafein almaktır.
Kafein sadece vücuda enerji vermekle kalmaz, vücudun kendini yorgun hissetmemesi için adenosinlere sinyal gönderir. Böylece vücut kendini dinç hisseder.
Kahve ayrıca, yüksek miktarda polifenol adı verilen antioksidan içerir. Bu da iltihaplanmayı engeller ve beynin enerjik hissetmesine neden olur. İçerdiği diğer antioksidanlar ile de hem beyni hasarlardan korur hem de stresin etkilerini azaltır.
Kafein ayrıca konsantrasyonu ve farkındalığı artırırken, pakinsons gibi sinirsel hastalıklara karşı direnci artırır. Depresyon riskini azaltan kafein, hafızayı da güçlendirir.